Urban Energy Challenge van start!

32 talenten zetten zich tijdens de Urban Energy Challenge in om wonend Nederland van het aardgas af te krijgen. 4 organisaties dagen de talenten uit om oplossingen te bedenken voor hun uitdagingen. Afgelopen vrijdag vond bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Kick-off plaats!

Hoe kan waterstof ingezet worden als duurzaam alternatief voor aardgas? Of: Hoe kunnen particulieren geënthousiasmeerd worden om van het aardgas af te gaan? Dit zijn 2 voorbeelden van de uitdagingen van Alliander, BAM Wonen, Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat & Ennatuurlijk, waar talenten tijdens de Urban Energy Challenge oplossingen voor bedenken.

 

Talent dat wil bijdragen aan een aardgasvrij Nederland

De multidisciplinaire groep talenten kwam op de Kick-off voor het eerst bijeen, allemaal even gemotiveerd! Stan Jansen (student milieuwetenschappen) vertelt waarom hij zich heeft opgegeven: “Ik heb me ingeschreven voor deze challenge omdat ik me graag inzet om Nederland van het aardgas af te krijgen, en wil verkennen hoe ik kan bijdragen aan de energietransitie!”

De uitdaging doorgronden

Met een warm welkom van Secretaris-Generaal Maarten Camps ging de Urban Energy Challenge van start. De deelnemers leerden tijdens de Kick-off niet alleen elkaar, maar ook de uitdaging waar ze de komende maand aan gaan werken goed kennen. Ze volgden verschillende teamvormingsopdrachten en een workshop vraagstukanalyse. Hierdoor stonden zij tijdens de pitches van de uitdagers op scherp en wisten ze precies welke vragen te stellen om het vraagstuk grondig te analyseren. Ze vroegen hun uitdagers het hemd van het lijf!

Programma

De komende maand worden de teams door  experts met workshops en trainingen ondersteund in het creatieve proces om tot een innovatieve oplossing voor hun vraagstuk te komen. Aanstaande donderdag tijdens de Inhousedag leren de deelnemers de organisaties nog beter kennen. Tijdens het Expertise Lab bedenken de teams zo veel mogelijk ideeën om deze vervolgens om te zetten naar innovatieve en concrete oplossingen, welke zij presenteren tijdens de Finale.

Jong talent nodig

Nederland wil in 2050 geen gebruik meer maken van aardgas en overgestapt zijn op een duurzame warmtevoorziening. Een ongekende opgave voor alle betrokken partijen. Over één ding zijn zij het eens; jong talent is nodig om een aardgasvrij Nederland in 2050 te realiseren! Dat is ook de reden dat Alliander, BAM Wonen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat & Ennatuurlijk de kans grepen om in dit unieke traject met jong talent aan de slag te gaan! “Jonge mensen komen vaak met frisse, nieuwe ideeën. We hopen met deze challenge nieuwe oplossingen binnen te halen, waar wij nog niet aan gedacht hebben. Ik merk hier op de Kick-off al hoeveel enthousiasme en kennis de studenten hebben!” vertelt Sanne Remmerswaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.