UEC 2021 is van start!

De 32 deelnemers van de Urban Energy Challenge zitten op 5 november verspreid over twee ruimtes in het kantoor van Vattenfall in Amsterdam. Na de kick-off een week daarvoor is het Analyse Lab hèt moment voor de teams om elkaar en het vraagstuk beter te leren kennen. Zo kunnen zij goed voorbereid onderweg naar de Inhousedag op 12 november.

Na de kick-off leverde elk team ook al het teamformulier met daarop een teamnaam in. Meander, The Spark, Grachten zonder Gas: de teams zijn creatief geweest. Als elk team elkaar heeft gevonden begint de middag met een verhaal van Sven Ringelberg. Hij schreef het boek De Nederlandse Aardgastransitie en neemt de deelnemers mee in de ontwikkelingen op het gebied van aardgas. In zijn verhaal wordt duidelijk dat de huidige energietransitie veel vergelijkingen vertoont met de transitie náár aardgas uit de jaren ’60 en ’70. Daaruit kun je een aantal lessen trekken voor de huidige energietransitie. Interessant!

Competenties en valkuilen
Vervolgens gaan de teams in beide zalen onder begeleiding van moderator Erwin aan de slag met de teamanalyse. Zo leren ze elkaars competenties en valkuilen kennen. “Normaal gesproken ben ik best wel op de voorgrond, maar omdat jullie dat ook zijn merk ik dat ik iets terughoudender ben”, aldus een van de deelnemers. “Goed dat je het aangeeft”, reageert diens teamgenoot: “Hoe kunnen we je daarbij helpen?”.

Verduidelijkende en verdiepende vragen
Na de pauze gaan de teams met het vraagstuk aan de slag, en bereiden ze zich voor op de Inhousedag. De workshop hoofdvraaganalyse helpt daarbij. Aan het einde van de dag hebben de teams elk een lijst met zowel verduidelijkende als verdiepende vragen opgesteld. Zo gaan ze volgende week tijdens de inhousedagen bij Enpuls, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam en Vattenfall goed voorbereid op bezoek!